Ui-metafoor, wat een vreemde kookles! : 5/2/2024 Interesse? Lees eerst deze tekst , ook als je een druk (druk druk) leven hebt.
Na het lezen van de tekst beslis je of je klaar bent voor deze workshop. Ik denk van wel. Nicola


DE UI-METAFOOR

 

De tijd: we genieten ervan, we meten hem niet! Na een zakelijke lunch besluit een klein groepje vrienden hun horloges uit te doen.
Eén van hen begrijpt de reden niet. Zijn vrienden leggen het hem uit. Tijd is niet tastbaar en toch heel erg voelbaar. We zijn te laat, te vroeg of op tijd. We hebben vaak te weinig en hierdoor eigenlijk nooit genoeg tijd. We kijken de hele dag op ons horloge of op onze smartphone en dat is logisch want waar zouden we zijn zonder de harde afspraken die tijd
met zich meebrengt, toch? Wat de grote voordelen zijn van leven zonder horloge (en smartphone) en dus eigenlijk los van tijd?
We zijn minder gestrest, we leven veel meer in het moment en maken bewuste keuzes over wat we doen met onze tijd. Maar kunnen we zonder horloges (over)leven in deze wereld?  Waarschijnlijk niet. We gebruiken een experiment om te zien of we niet in de verleiding vallen om naar onze horloge te kijken en vooral niet om het kookproces in tijd
te versnellen of om tijd te besparen: neem nu een ui, snijd hem fijn en laat hem sudderen in een pan met extra vierge olijfolie op een laag vuur.
En wacht nu tenminste vijf minuten! Je denkt ongetwijfeld ‘in tussentijd kan ik m’n WhatsApp berichten lezen’?
Ja dat kan maar denk hierover goed na. 
Het is natuurlijk het beste om deze vijf minuten te gebruiken door na te denken over hoe het recept af te maken of om te dromen (maar wees 
in dit geval voorzichtig met wat er in de pan gebeurt).

 

HET SLIMME VERKEERSLICHT-METAFOOR

 


Een slim verkeerlicht? Jawel. Een verkeerlicht springt op rood wanneer de auto's te snel komen aangereden.
Dat slimme licht wordt aangekondigd met een bord +50=rood Bestuurders blijven het slimme verkeerslicht negeren. In België en Nederland rijden meer dan 45% van de bestuurders te snel. Een slim verkeerslicht. Een licht dat op rood springt als je te snel rijdt…de perfecte metafoor van ons leven. We lopen en rijden te snel, overal en altijd, zelfs als we zoveel tijd beschikbaar hebben. 

Deze twee metafora  maken ons duidelijk hoeveel fouten we maken in ons leven.
We hebben veel vrije tijd, die moeten we goed gebruiken om stress te voorkomen en om van het leven te genieten, maar ons leven is daarvoor te druk druk druk!